Itinerari Caminada AEU’20

El petit poblet d’Almenara Alta acull el punt d’inici i de final de la Caminada Popular d’enguany. Concretament, l’arc de sortida i la bona gent de l’Associació t’esperem al pati de cal Canela, que actualment acull un establiment de turisme rural.

El camí que et proposem no presenta massa dificultats tècniques, ja que segueix camins i pistes de terra. També hi trobem dos trams de corriols.

Comença la ruta, seguint un caminoi que s’obre paral·lel al Canal d’Urgell i que després de creuar el GR3, arriba a una zona amb interessants restes de la Guerra Civil i al bosquet de cal Soques.

Bunker
Un dels búnquers amb la masia de cal Soques al fons

Després de travessar-los, et ve a trobar el Canal d’Urgell. Creua’l i tomba cap a cal Soques. Sense entrar a la propietat segueix el camí fins a arribar a cal Pipo. Gira a l’esquerra i entre trossos de terra campa, deixa’t portar fins a la Guàrdia d’Urgell.

T’esperem al parc que hi ha darrere les Escoles. Ja fa estona que fem brasa i t’hi espera un bon esmorzar! (Ja portes 5 quilòmetres i mig!)

Pa torrat amb llonganissa cuita (o formatge)
Fruita i fruits secs
Aigua i vi

Amb la panxa plena, segueix l’itinerari urbà que et permetrà descobrir el patrimoni arquitectònic que atresora aquest lloc: la torre de la Guàrdia de Déu, el carrer Major, amb l’església Vella i l’església nova, d’inspiració gaudiniana. Abans de sortir del poble, pots treure el nas per veure com lo Mia de Calçots el Guardià, fa la cuita.

El camí continua, tot fregant les parets antigues de les masies de Pobla, d’Esteve i de Ramonillo, per camins amples i sinuosos que et duran fins al Canal d’Urgell, que fa de límit amb la Serra d’Almenara.

Ja surt el sol. a la serra d'Almenara
La serra d’Almenara amb lo Pilar i la capella de sant Vicenç

Aquí es fa evident un canvi en el paisatge. El camí s’estreny i comença a fer una lleu pujada per remuntar la serra. Entre bosquets d’alzines, pots descobrir algunes mostres d’arquitectura popular interessants, en un paisatge domesticat per l’home fa anys: bancals, marges de pedra, bassals, cabanes de volta,… que evoquen una manera de viure i de relacionar-se amb la terra, que els nous temps ha desterrat a aquests últims racons del nostre territori, sota l’empara de l’omnipresent Pilar.

Just abans d’arribar a la carena, para esment en els grans munts de compost reciclats per una empresa i que seran utilitzats per a l’agricultura ecològica.

L’interior d’una cabana de volta

Ara el camí es fa ample i resseguint el cap de la serra. Gaudeix d’excel·lents vistes de la Plana d’Urgell, tancades per la Serra de Prades. A l’altra banda, l’omnipresent serra del Montsec, es fa proper, rere la Ribera del Sió i la serra de Montclar. Passes arran d’una antena de telecomunicacions i del rastre d’una antiga mina a cel obert, reutilitzada com a abocador, ara ja clausurat.

L’arribada al pilar es fa esperar: davant el cartell maltractat que ens recorda imperativament la necessitat de fer foc, cal desviar-se a l’esquerra, per trobar el camí del GR3 que puja per un corriol fins a la fortalesa. Abans d’arribar-hi, passes a frec de les parets romàniques (i amb un estat d’abandó deplorable) de la capella de Sant Vicenç d’Almenara.

lo Pilar d'Almenara
lo magnífic Pilar d’Almenara (segle XI)

Ara que ets als peus del Pilar d’Almenara (Perquè no t’animes a pujar-hi fins dalt?) dedica un temps a contemplar l’immens paisatge que s’abasta des d’aquí dalt i a posar nom als poblets i els llocs, amb l’ajuda del plafó interpretatiu, abans de començar la baixada fins a l’àrea d’aparcament, on t’espera el segon avituallament. (Has fet 15 quilòmetres i mig!)

Avituallament líquid
Aigua i begudes isotòniques
Fruits secs, xocolata i taronges

Travessa la carretera i pren la Carrerada. La deixes ben aviat per fer front al tram més feréstec i tècnic del recorregut: davant teu comença lo Desfiladero, que et permet viure un moment adrenalític de baixada al fons d’una vall, petita i amagada. Un bonic corriol, entre canyars i petits tossals, et menarà fins a retrobar el canal.

Segueix-lo, corrent avall, per arribar a la carretera. Almenara Alta t’espera just a l’altre costat. Volta el petit grup de cases, amb l’esglesiola de Sant Salvador i el pou de la plaça, per arribar al punt final d’aquesta ruta.

T’estem esperant a l’arribada per fer el vermut!

Vermut negre casolà
Cervesa artesana Matoll
Patates i olives

Aprofitem per pregar-te que siguis respectuós aquest entorn proper que segur que et sorprendrà i voldràs repetir de nou!


Tens por de perdre’t o vols resseguir virtualment el recorregut? Baixa’t lo track

Ruta circular de 19 quilòmetres.
220 metres de desnivell positiu acumulats.
El temps estimat és d’unes 4-5 hores.

A %d bloguers els agrada això: